Advies Stichting Melanoom; bescherm je goed tegen de zon!


Melanoom

Eindelijk mooi zomer weer en uiteraard genieten we daar volop van. Maar Stichting Melanoom waarschuwt, smeer je goed in tegen de zon. Melanoom is een de meest voorkomende types huidkanker. Het voorkomen van melanoom is de afgelopen 10 jaar met 50% gestegen. Dat maakt dat melanoom op dit moment het snelst groeiende vorm van kanker is. Dat komt omdat we meer in de zon liggen, vaker verre reizen maken. Er bestaan veel fabeltjes over insmeren en verbranden. Vier mythes rond insmeren en verbranden.

Mythe 1. ‘Schaduw is veilig’.
Tuurlijk, de schaduw helpt, maar ook daar blijft de schadelijke invloed van UV-straling aanwezig. Ook in de schaduw kan je verbranden; smeer je daarom altijd in.

Mythe 2. ‘Bewolking beschermt ook goed’.
Bewolking houdt de schadelijke UV-straling niet tegen, waardoor je zelfs op een bewolkte zomerdag kan verbranden. Dus ook al zie je geen zon, gewoon smeren.

Mythe 3. ‘Elke 2 uur smeren is onnodig’.
Door transpiratie, wrijving van kleding en afdrogen kan de bescherming van je zonnebrandcrème verminderen. Smeer dus elke 2 uur opnieuw en smeer niet te zuinig met de zonnebrandcrème.

Mythe 4. ‘Factor 30 is onzin’.
Die hoge factor houdt juist de schadelijke straling tegen. Hierdoor verbrand je niet en blijft je huid lekker jong. En ja… zelfs met factor 30 word je prima bruin!

Twijfel je over bepaalde moedervlekken, of wil je een keer een goede check laten doen? Kijk een op de website van Helder Kliniek.

Bron: Stichting Melanoom