Borstvergroting

Persoonlijk consult

Borstvergroting is tegenwoordig meer een borstverfraaiing, waarbij het allang niet meer alleen gaat om het vergroten van het volume, maar ook en juist een verfraaiing van de vorm. Voor een zo natuurlijk mogelijke borstvergroting is een op maat advies essentieel, waarbij rekening wordt gehouden met uw wensen. Maar ook en juist met de maten en verhoudingen van uw borsten en figuur.

Tijdens het consult komen onder andere aan de orde:

  • Keuze borstimplantaat
  • Wijze van inbreng en plaatsing litteken
  • Bedekking van de borstprothese
  • Herstel
  • Risico’s en complicaties

U krijgt een eerlijk advies en duidelijke voorlichting over de behandeling en de periode erna. Laura laat tijdens het consult ook verschillende operatie resultaten zien zodat u een goed beeld heeft wat u wel en niet mag verwachten.Na een uitgebreide passessie met diverse volumes, wordt er ook een 3d simulatie gemaakt van uw mogelijke resultaat.

Borstimplantaten

Voor borstvergrotingen zijn er anatomische en ronde implantaten in verschillende vormen en volumes. Ik gebruik beide type implantaten geheel afhankelijk van bijvoorbeeld type borst en volume wens. Het voordeel van anatomische implantaten is dat de breedte en de lengte van de implantaat onafhankelijk van elkaar kan worden aangepast en krijg je relatief meer volume in de onderpool. Ideaal bijvoorbeeld bij vrouwen die vrijwel geen vorm van zich zelf hebben. Ronde borstimplantaten hebben ook weer zo hun voordelen, als je bijvoorbeeld juist volume in je onderpool hebt en borsten minder spits wil maken en meer balans in volume boven en onderpool.

Bij beide type borstimplantaten kun je ook het volume naar voren toe (dit heet de projectie) aanpassen naar gelang volume en decolleté wens.

Bij Velthuis kliniek wordt gebruik gemaakt vanborstimplantaten van de firma Mentor. Deze implantaten zijn uitgebreid getest hebben het zwaarste keurmerk van de FDA (Amerikaanse Keur en Dienst van Waren) en er zijn veel wetenschappelijke studies over de effecten op lange termijn. Uit al deze studies blijkt dat borstimplantaten van dit merk een veilige keuze is voor vrouwen die een borstvergroting ondergaan.

De borstimplantaten van Mentor hebben een fijn ruw oppervlak of glad oppervlak. Anatomische implantaten zijn er alleen in fijn getextureerd en ronde in zowel glad als fijn getextureerd. Keuze is met name afhankelijk van plaatsing implantaten en kans kapselvorming of ALCL.

De inhoud van alle implantaten die Laura gebruikt, bestaat uit een vaste gel, waarbij de vormvastheid van de prothese behouden blijft maar toch soepel aanvoelt. U hoeft de protheses niet periodiek te laten vervangen. Toch kan geen enkele fabrikant u een levenslange houdbaarheid bieden op een prothese. Goed om te weten dat als u Mentor siliconen gel gevulde implantaten heeft, dat u dan levenslang het unieke Mentor garantie regeling krijgt. Look and feel van watergevulde borstimplantaten is beduidend inferieur aan siliconen gel gevulde implantaten. Een watergevulde implantaat plooit meer en bevat een ventiel die het implantaat kwetsbaarder maakt om te scheuren. Bovendien zien we tot nu toe in de literatuur geen aanwijzingen dat vrouwen met siliconen borstimplantaten meer kans op BII hebben dan watergevulde borstimplantaten.

Wijze van inbreng en plaatsing litteken

Bij een borstvergroting moeten borstimplantaten via een litteken worden ingebracht. Praktisch gezien bestaan er drie verschillende methoden.

Bedekking van de borstimplantaat

Bij een borstvergroting kan een borstprothese op twee verschillende manieren worden bedekt.

Innerbra

De stabiliteit en positie van de borstplooi is belangrijk voor behoud en vorm decolleté van je borsten. Borstimplantaten hebben de neiging niet alleen naar beneden te zakken maar ook naar buiten. Hierdoor verbreedt je decolleté bijvoorbeeld. Er zijn verschillende manieren om je borstplooi te verstevigen; dit kan bijvoorbeeld met een speciale hechtdraad met kleine weerhaakjes waarbij je slings maakt (zoals een beugel bij een beugelbeha), of door gebruik te maken van je kapsel bij revisie van borstimplantaten, of door een matje te plaatsen. Laura zal tijdens een consult uitleggen welke methode voor jou het beste zal zijn.

Herstel

Het herstel van een borstvergroting kent verschillende fases. Het begin van een goed herstel, begint eigenlijk al bij een goede voorbereiding. Bijvoorbeeld niet roken, gezond eten, gezond gewicht hebben.

Uniek herstelprogramma

Veel vrouwen die een borstvergroting overwegen, zien op tegen de pijn. Toch is dat niet nodig. U begint al vóór de behandeling met pijnmedicatie. Tijdens de ingreep wordt bovendien een verdovingsmiddel in de borstspier gespoten dat nog 8 uur doorwerkt. Daardoor heeft u vlak na de operatie, maar ook de dagen daarna, zo min mogelijk last. Een unieke aanpak om uw comfort te verhogen.

Als het implantaat deels onder de spier wordt geplaatst (dual plane), is dat doorgaans pijnlijker dan boven de spier. Dit komt omdat de spier niet gewend is het nieuw volume en deels losgemaakt moet worden.  Door het nieuwe volume en operatie zal de borstspier verkrampen en de borsten gespannen aan voelen. Daarom heeft Laura in 2009 het unieke herstel programma ontwikkeld.  Er zijn inmiddels al een paar duizend vrouwen behandeld en de resultaten mogen zeer succesvol genoemd worden. Vrouwen herstellen sneller, hebben minder pijn, gebruiken minder pijnmedicatie en borsten zijn sneller soepel. 95% van de vrouwen die door Laura geopereerd en nabehandeld zijn met het herstelprogramma, gebruiken na 5 dagen alleen maar paracetamol, rijden weer auto en herpakken dagelijkse bezigheden.

Bij het herstelprogramma zal onze gespecialiseerde fysiotherapeute voor de ingreep een digitaal consult met u hebben. Hierin worden de oefeningen uitgelegd en dieper ingegaan op uw levensomstandigheden zoals bijvoorbeeld kleinere kinderen, werk, sporten. U krijgt verschillende oefeningen mee afhankelijk waar u in uw voorbereiding of herstel bent.
Twee weken na de ingreep zal u een fysieke controle hebben met zowel de fysiotherapeute als onze verpleegkundige. De kosten van het herstelprogramma vallen onder uw basisverzekering. Let wel op uw aantal behandelingen hierin.

Als u een aanvullende verzekering heeft, en dit hebben de meesten, dan wordt het herstelprogramma volledig vergoed. Wij vragen de behandeling voor u aan, u hoeft daar niets voor te doen. Wel belangrijk om te weten dat u vaak een maximaal aantal fysiotherapeutische behandelingen per jaar heeft (15) en onze 4 behandelingen worden daar dan vanaf getrokken. Indien u alleen een basis verzekering heeft, dan zijn er wel extra kosten verbonden aan de fysiotherapeutische behandeling. Per behandeling bedragen de kosten € 40,-

Risico’s en complicaties

Laura verricht rond de 350 borstvergrotingen per jaar waarbij zij een complicatie percentage heeft van rond de 1%. Bij uitzondering treden er complicaties op, echter een borstvergroting blijft een operatie.

Uit vele wetenschappelijke artikelen is bekend dat een specialist die een bepaalde ingreep heel erg vaak doet, veel minder complicaties heeft. Daarnaast werkt Laura en Velthuiskliniek met de hoogste veiligheid en hygiëne eisen. Zelf kunt u ook bijdragen aan een voorspoedig herstel door niet te roken, een gezond gewicht te hebben, gezond te zijn en goed Laura’s instructies te volgen. Iedere cliënte krijgt de chirurgische bijsluiter borstvergrotingen mee waarin alle mogelijke complicaties op korte en lange termijn heel transparant worden beschreven.

Bij een borstvergroting bestaat, net als bij de meeste chirurgische ingrepen, het risico van een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters. Ook kan, ondanks het feit dat er steriel gewerkt wordt, een infectie ontstaan.

U krijgt altijd voor de ingreep antibiotica via het infuus om de kans op infectie zo minimaal mogelijk te maken. Ook wordt de prothese voor inbreng gedompeld in antibiotica. Roken vergroot de kans op infectie en wondproblemen. Laura adviseert u 3 weken voor en 3 weken na de ingreep niet te roken. Zelden is er sprake van een nabloeding, dit heeft echter geen gevolgen voor uw eindresultaat.

Tijdens de eerste weken na de ingreep ontstaat er een kapsel rond het borstimplantaat, dit is een natuurlijk proces. Wanneer kapsel (beschermlaag) vorming te veel optreedt kan de borst pijn gaan doen en van vorm veranderen. Dit zou dan een reden zijn om het kapsel te verfrissen of te verwijderen. Het is van te voren niet te voorspellen bij wie dit gebeurt, maar de kwaliteit van de huidige protheses heeft dit risico fors verlaagd en is momenteel niet hoger dan 5%.

Soms kunnen er jaren na een borstvergroting plooien of het scheuren van de prothese ontstaan. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bij Mentor protheses krijgt u levenslange garantie op de kwaliteit van de prothese. Door de cohesieve vaste siliconenvulling loopt de inhoud echter niet meer naar buiten. Alle siliconen protheses zweten, tot nu toe is echter van de concentraties zweten van huidige protheses geen toxisch effect aangetoond. We krijgen dagelijks meer siliconen partikels binnen met onderen voeding en drank. (zie verder in de blogs)

Bij minder dan 1% kan het implantaat draaien, zelfs een ronde borstimplantaat kan op zijn kop draaien. Dit zien we eigenlijk alleen als er na de ingreep te veel vocht rondom het implantaat is ontstaan.

Tevens is het mogelijk dat uw immuunsysteem kan reageren op iets wat in het lichaam geplaatst wordt. Het zogenoemde ASIA of ook wel BII (breast implant illness) syndromen genoemd. In de blogs wordt hier meer over uitgelegd.