BIA – ALCL bij borstimplantaten

BIA-ALCL staat voor Breast Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma, een zeldzame vorm van lymfeklierkanker en gerelateerd aan borstimplantaten. Inmiddels is gebleken dat bij vrouwen met siliconen borstimplantaten ALCL vaker voorkomt dan bij vrouwen zonder borstimplantaten. Vaak ontstaat het langere tijd na het plaatsen van het borstimplantaat: dit verschilt echter van enkele maanden tot vele jaren na de implantatie. ALCL is overigens goed te behandelen en is geen borstkanker.

Hoe vaak komt ALCL voor?
ALCL is een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Voor vrouwen met een borstimplantaat is het risico hierop 0,014 procent. Tegen de tijd dat een vrouw met een borstimplantaat 50 jaar is geworden, is de kans dat zij deze ziekte heeft gekregen ongeveer 1 op 35.000. Dat wordt 1 op 7.000 tegen de tijd dat zij 75 jaar is. Ter vergelijking, vrouwen hebben 1: 7 kans op krijgen van borstkanker.

Hoewel ALCL dus maar heel weinig voorkomt, is het belangrijk dat je goed let op mogelijke symptomen. Als je er op tijd bij bent, is de ziekte goed te behandelen met volledige genezing.

Wat zijn de klachten van ALCL?
Je herkent ALCL aan het relatief snel groter worden van een borst met een borstimplantaat of aan een knobbel in de borst met een borstimplantaat. Als je deze klachten hebt, wil niet zeggen dat je dan gelijk ALCL hebt, maar moet er wel onderzoek naar gedaan worden. Meer informatie kun je vinden op de site van de NVPC.

Uit recent onderzoek blijkt dat BIA-ALCL vooral voorkomt bij vrouwen met macrogetextureerde borstimplantaten zoals Natrelle implantaten van het merk Allergan; ongeveer 70 procent van de Nederlandse vrouwen met ALCL had deze implantaten. Sinds najaar 2018 wordt dit type borstimplantaten niet meer gebruikt. Je herkent ALCL aan het relatief snel groter worden van een borst met een borstimplantaat of aan een knobbel in de borst met een borstimplantaat. Meer informatie kun je vinden op de site van de NVPC. Heb je deze klachten? Neem dan contact op met ons via 088-7785201.

Gladde of fijn getextureerde borstimplantaten?

Tot nu toe zijn er geen ALCL gevallen bekend bij gladde implantaten. Je zou zeggen, waarom gebruik je dan niet altijd gladde borstimplantaten? Nou zo simpel is het niet. Gladde borstimplantaten geven boven de spier significant meer kapselvorming dan fijn getextureerde borstimplantaten. Het laat het weghalen van kapsel nou net de behandeling zijn van ALCL. We zouden dan vele maal vaker capsulectomieen moeten doen vanwege een kapselcontractuur bij gladde borstimplantaten dan het überhaupt voorkomen van ALCL. Ook bestaan er geen gladde anatomische borstimplantaten. Bij dual plane zien we uit onderzoek echter dat kans op kapselvorming weer niet groter is. Dus als je voor ronde borstimplantaten kiest in dual plane pocket, adviseert Laura gladde borstimplantaten te nemen.