Borstimplantaten registratie wereldwijde primeur

Borstimplantaten registratie

Met de lancering van het borstimplantaten registratie zijn plastisch chirurgen in Nederland wereldwijd koploper als het gaat om de registratie van implantaten. Het register is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Het register is tot stand gekomen in samenwerking met fabrikanten en het DICA (Dutch Institute for Clinical Auditing). Dankzij deze unieke samenwerking is het mogelijk om gestructureerd toezicht te houden op de veiligheid en kwaliteit van zorg voor vrouwen met borstimplantaten. De registratie zorgt voor een continu proces van feedback over de resultaten van gebruikte implantaten en maakt het beter mogelijk om slecht functionerende protheses vroegtijdig te signaleren. Het systeem is een voorbeeld voor diverse medische beroepsgroepen  op internationaal niveau. Het registratiesysteem wordt vandaag gepresenteerd tijdens het nationaal congres voor plastisch chirurgen en is nu officieel in Nederland van start. Ik ben als lid van de wetenschappelijke commissie voor opzetten en bewaken registratie nauw betrokken bij het hele proces.

Velthuiskliniek

De NVPC heeft het borstimplantatenregister ontwikkeld. Naast plastisch chirurgen werken ook alle Nederlandse fabrikanten en leveranciers van borstimplantaten mee aan het registratiesysteem. Uiteraard doet Velthuiskliniek en haar plastisch chirurgen hier ook aan mee. In Velthuis kliniek hebben wij altijd al alle borstimplantaten intern geregistreerd. Nu zullen wij dit dus ook doen in de landelijke registratie. Alle borstimplantaten die wij inbrengen worden automatisch door ons geregistreerd. Wij zijn dit als plastisch chirurgen ook verplicht te doen. Alleen als je als cliënte expliciet aangeeft dit niet te willen, kun je hiervoor tekenen. Dit wordt ten zeerste afgeraden.

Wereldwijde primeur

Prof. dr. René van der Hulst, voorzitter van de NVPC: “Met dit registratiesysteem nemen de industrie en de NVPC hun verantwoordelijkheid om de kwaliteit van zorg voor vrouwen met borstimplantaten te borgen en waar mogelijk te verbeteren. Specialisten kunnen met het registratiesysteem de resultaten van implantaten spiegelen aan landelijke cijfers en zo nodig een verbeterplan opstellen. We zijn trots op het feit dat er wereldwijd geen vereniging is die zo gestructureerd toezicht houdt op de veiligheid en kwaliteit van zorg voor patiënten als de NVPC.”

 Bronvermelding: persbericht NVPC