Borstimplantaten ziekmakend?

Zijn siliconen borstimplantaten ziekmakend?

Of (siliconen) borstimplantaten tot algehele klachten kunnen leiden, kan niemand je met een onomstoten ja of nee beantwoorden, er is echter maar een zeer kleine groep die hier wel meer kans op heeft. Ik zal in deze blog daar proberen meer helderheid in te geven. Wereldwijd zijn er tussen de 5 –  10 miljoenen vrouwen met borstimplantaten, maar er zijn ook cijfers die oplopen tot 100 miljoen. Het is 1 van de ingrepen met de grootste tevredenheid onder vrouwen en aantallen groeien jaarlijks. Als je een borstvergroting met borstimplantaten overweegt heb je recht op transparante en eerlijke informatie zodat je een weloverwogen beslissing kan maken. Juist hierom is de chirurgische bijsluiter voor borstimplantaten gemaakt waar alles in staat wat je moet weten op basis van wetenschappelijke informatie.

ASIA

In mijn vorige blog schreef ik al over ASIA. Een verzamelnaam voor allerlei klachten zoals gewrichtsklachten, vermoeidheid, haaruitval, concentratiestoornissen die niet onder een andere ziekte vallen en veroorzaakt worden door iets wat in je lichaam is geplaatst. Dit kunnen dus borstimplantaten zijn (zout of siliconen), een pacemaker, knieprothese, spiraaltje, noem maar op. We hebben geen specifieke test om dit aan te tonen, maar als je het agens (datgene wat in je lichaam is) weghaalt, verminderen in 50-70% van de mensen de klachten.

Siliconen of watergevulde borstimplantaten of niets, het maakt niet uit!

In het nieuws lijkt de boodschap steeds te zijn; siliconen deeltjes maken je ziek. Dit is echter nooit bewezen. Deze maand is er een toonaangevend internationaal wetenschappelijk tijdschrift een groot Nederlands onderzoek van oa prof van der Hulst en prof Vervaert (immunoloog) gepubliceerd waarin wordt aangetoond dat in de 4 verschillende groepen die onderzocht zijn, het voorkomen van vermoeidheid, gewrichtsklachten, spierpijnen, concentratiestoornissen niet significant verschillen. Het betrof een groep vrouwen met borstimplantaten die zich gemeld had met klachten, een groep niet gespecificeerde vrouwen met siliconen borstimplantaten, groep vrouwen met watergevulde borstimplantaten en een controlegroep zonder borstimplantaten.

Ook in een groot Amerikaans onderzoek is aangetoond dat het voorkomen van aspecifieke klachten niet vaker voorkomt bij siliconen borstimplantaten dan bij watergevulde borstimplantaten of de controlegroep zonder borstimplantaten gecorrigeerd voor leeftijd, gewicht, roken en onderliggende ziektes.

Dus als je echt denkt dat jouw (siliconen) borstimplantaten oorzaak van je klachten zijn en alle andere mogelijke oorzaken zijn uitgesloten, dan is het advies deze te verwijderen maar dan ook niets anders terug te plaatsen. Dus ook geen watergevulde borstimplantaten! Dit maakt namelijk niets uit, ook het merk niet en zelfs niet of ze wel of niet gescheurd zijn. Het is zelfs zo dat 30% van de vrouwen die een scheur in hun borstimplantaat hebben, hier helemaal niets van merken. Bedenk ook dat wij via veel producten siliconen partikels binnen krijgen; bv water, bier, lippenstift, spenen die wij aan onze kinderen geven.

Wat zorgt dan wel voor klachten en bij wie?

Er zijn steeds meer bewijzen dat schimmels en gisten hierin een rol spelen. In Amerika wordt bij een groep vrouwen die hun borstimplantaten laten verwijderen vanwege lichamelijke klachten, op een speciale en nieuwe manier kweken gedaan die dit aantonen. Omdat de concentratie dermate laag is vind je die niet in de standaard kweken, maar kunnen in combinatie met iets in je lichaam, je immuun systeem wel triggeren. Ook lijkt het erop dat vrouwen die al een auto-immuun ziekte hebben en dus genetisch gevoelig zijn, meer kans hebben op reactie. Ook vrouwen die vaker overgevoelig zijn voor bijvoorbeeld bepaald soort eten, prikkels van buitenaf (hypersensitief), allergieën hebben, lijken iets meer kans te hebben dat hun immuunsysteem overactief zal reageren als er iets in hun lichaam geplaatst wordt. Gelukkig is dit echter een hele kleine groep en wil het ook niet zeggen dat als je bovenstaande hebt, je auto immuun systeem altijd meer getriggerd wordt.

Aanvullende maatregelen tijdens operatie

Tegenwoordig volgen we wel 14 stappen met voorzorgsmaatregelen tijdens een borstvergroting om te zorgen dat er zo min mogelijk contaminatie (reactie) is. Zo wisselen we bijvoorbeeld wel 3 keer van steriele handschoenen, werken we antiseptisch met betadine in de holte van de borst (mn vw die schimmels, gisten en negatieve bacterieën), wordt het borstimplantaat gedompeld in een badje van antibiotica en fysiologisch zout (zorgt voor minder aantrekken van deeltjes zo is bewezen) en krijg je natuurlijk antibiotica via je infuus voor de operatie.

Goede informatie

Dus we weten dat bij een zeer kleine groep vrouwen hun auto-immuun systeem overactief wordt als je bv borstimplantaten plaatst, maar dat is niet toe te schrijven aan siliconen of platinum!

Overweeg je een borstvergroting met borstimplantaten, laat je dan goed informeren met de juiste door wetenschappelijk onderzoek bewezen informatie. Er is een commercieel bedrijf dat aangeeft dat zij met onderzoek naar concentratie Platinum in je haar kan aantonen of je siliconen implantaten lekken/zweten en jou ziek aan het maken zijn. Platinum wordt gebruikt om siliconen te cathaliseren. We weten al jaren uit bloed onderzoek dat de hoogte van concentratie Platinum in je bloed niets zegt over wel of niet hebben van klachten of voorspelling daarvan.Haaronderzoek is (nog) niet wetenschappelijk bewezen en onze beroepsbelangen vereniging NVPC heeft hen uitgenodigd om dit wel gedegen te gaan aantonen met een grote controlegroep. Het kost je veel geld, dus laat je eerst goed informeren.