Borstvergroting en mammogram

Na een borstvergroting kan je je borsten en protheses goed laten onderzoeken. Indien nodig kun je ook ‘gewoon’ een mammogram laten maken. Toch is het goed om een aantal dingen te weten.

Oktober is traditioneel ‘borstkanker’ maand. Er wordt extra aandacht gegeven en gevraagd voor borstkanker. Gelukkig zijn de behandelingsresultaten de laatste jaren fors verbeterd, toch sterven er nog veel te veel vrouwen aan deze ziekte. Vroege opsporing is daarom essentieel.

Als je een borstvergroting overweegt of al hebt ondergaan, is het ontzettend belangrijk dat je borsten en je protheses goed onderzocht kunnen worden.

Mammogram

Een mammogram blijft de eerste keuze van aanvullend onderzoek als het gaat om borstkanker te kunnen ontdekken.Een mammogram is een afbeelding van het borstklierweefsel door middel van rontgenstraling. Hiervoor moeten je borsten tussen 2 rontgenplaten gelegd worden. De protheses kunnen deze krachten goed aan. Wel moet je vantevoren melden dat je borstprotheses hebt. In een klein deel van de vrouwen, bij wie te weinig klierweefsel is, kan het noodzakelijk zijn om een gespecialiseerd mammogram te maken. Borstprotheses laten immers geen rontgenstraling door. Het RIVM adviseert plastisch chirurgen dan ook om indien mogelijk de borstprotheses onder de grote borstspier te plaatsen, omdat het mammogram  dan beter te beoordelen is.

Extra kosten?

Het mammogram welke voor het Bevolkingsonderzoek gemaakt dient te worden, wordt gewoon vergoed. Ook als de huisarts of specialist het nodig vindt dat er een aanvullend onderzoek, zoals bijvoorbeeld een mammogram of echo gemaakt dient te worden zal dit gewoonlijk vergoed worden.

Het RIVM wijst  er wel op dat als er bij het Bevolkingsonderzoek een gespecialiseerd mammogram gemaakt moet worden omdat het gewone mammogram niet goed beoordeeld kan worden, deze extra kosten wel voor eigen rekening zijn.