Mammogram en borstvergroting

 

Kan je dan nog wel een mammogram krijgen als je borstvergroting hebt ondergaan ? Deze vraag krijg ik vaak te horen op mijn poli, en terecht. Het is natuurlijk heel belangrijk dat je borsten, ook als je protheses hebt, goed onderzocht kunnen worden op eventueel voorkomen van borstkanker.

Mammogram

Met borstprotheses kun je gewoon een mammogram ondergaan. De protheses kunnen de kracht die er op komt met dit onderzoek, goed aan. Aangezien de meeste vrouwen dit onderzoek pijnlijk vinden, moet het mammogram wel met beleid gebeuren. Wel is het zo dat er achter de prothese een rontgen schaduw kan zijn, waardoor de radiologen vaak een aanvullende echo doen. Mammogram blijft het onderzoek van keuze om borstkanker aan te tonen. Dus als je opgeroepen wordt voor het bevolkingsonderzoek, meldt even dat je borstprotheses hebt en ga er heen!

Echo/MRI

Wil je informatie over de prothese zelf, bijvoorbeeld om te weten of deze nog intact is, is een echo de eerste keuze. De betrouwbaarheid van dit onderzoek is wel afhankelijk van de ervaring van de radioloog. Grote voordeel van een echo is dat onderzoek pijnloos is en je klierweefsel ook meteen goed bekeken kan worden. Bij twijfel kan er een MRI gedaan worden. Een MRI is wel een veel duurder onderzoek en je moet ongeveer een half uur in een soort tunnel liggen. Je moet dus geen last hebben van engtevrees. Je plastisch chirurg, huisarts of radioloog kan je uiteraard meer informatie geven.