Borstvergroting; voorbereidingen, herstel en verloop

Als je je keuze hebt gemaakt om een borstvergroting te ondergaan, dan moet je best het een en ander regelen en plannen. Maar hoe zit het met je voorbereidingen, herstel en verloop? Ik ga het je uitleggen, maar het is belangrijk te benoemen dat elke kliniek en of specialist zijn of haar eigen regels zal hebben. Maar globaal zal het wel overeenkomen met mijn beleid en adviezen.

Planning

Als je je ingreep gepland hebt, dan moet je er rekening mee houden dat je, afhankelijk van je werk, 10-14 dagen na de ingreep pas weer kan werken. Na 6 weken mag je pas weer zwaar tillen en sporten. Dus heb je een fysiek zware baan, vraag dan om aangepast lichter werk. Wil je na de ingreep op vakantie? Houd er dan rekening mee dat 2 weken na de ingreep nog een knoopje van de hechtdraad verwijderd moet worden en je nog op controle moet komen. Wij adviseren dan ook om pas 2 weken na de ingreep naar het buitenland te gaan.

Voorbereidingen

De echte voorbereidingen beginnen 2 weken voor de ingreep. Wanneer je een dual plane augmentatie ondergaat, kom je in aanmerking voor het door mij ontwikkelde  unieke herstelprogramma. Dit herstelprogramma zorgt voor een sneller en minder pijnlijk herstel, maar zorgt er ook voor dat je borsten sneller en soepeler aanvoelen. Dit herstelprogramma is volledig geintegreerd in de behandeling en je hoeft er slechts 1 keer extra voor te komen.  2 weken voor de ingreep kom je bij onze fysiotherapeute om te starten met het voorbereiden van je borstspier op de ingreep. Zij zal een persoonlijk programma voor je maken rekening houdend met je sporten, werk, kinderen etc. Je kunt hier meer lezen over het herstelprogramma.
Het is ons dringend advies om 2 weken voor tot 2 weken na de ingreep niet te roken. Roken verhoogt significant de kans op kapselvorming en wondproblemen. Ook adviseren wij je om een week voor de ingreep om geen alcohol meer te drinken, dit kan namelijk de kans op bloedingen verhogen.
Afhankelijk van je thuis situatie is het verstandig om van tevoren opvang te regelen voor bijvoorbeeld de kinderen. De eerste dagen na de ingreep moet je niet alleen thuis zijn. Je kan in die eerste dagen dan ook niet voor jonge kinderen zorgen. Je bent niet alleen geopereerd, maar je moet ook wennen aan je nieuwe borsten, gebruikt pijnmedicatie en hebt de eerste dagen gewoon wat extra hulp nodig.  Zorg ook dat iemand je op de dag van de ingreep kan brengen en weer kan halen. Het is voor jezelf het prettigst als je van te voren alles hebt geregeld, zodat je je op de dag van de ingreep daar geen zorgen over hoeft te maken. Denk dan aan: definitieve keuze gemaakt over maat prothese, boodschappen gedaan, wassen gedraaid, huis op orde, opvang kinderen geregeld.

Dag van de ingreep

Je bent ongeveer een dagdeel in de kliniek. Laat kostbaarheden als sieraden lekker thuis, deze moet je namelijk toch allemaal af doen voor de ingreep. Doe lekker makkelijk zittende kleding  en schoenen aan. Omdat de ingreep onder narcose is, moet je nuchter komen. Ook moet je 2 uur voor de ingreep nog een paar medicijnen innemen. Neem dit goed door op je instructies. Voor de ingreep worden nog foto’s van je gemaakt en wordt je begeleid naar het operatiecentrum.

Verloop na de ingreep

Ongeveer 2-3 uur na de ingreep mag je na akkoord van je anesthesist en plastisch chirurg de kliniek onder begeleiding verlaten. Ga zodra je thuis bent lekker naar bed. Het is een vermoeide dag voor je geweest. Het is heel belangrijk om je oefeningen goed te doen en op vaste tijden je medicatie in te nemen.

De eerste 2 weken mag je niet op je buik slapen, op je zij is geen probleem. Ik adviseer je om de dag na de ingreep lekker wat te rommelen in huis, of zelfs als onder begeleiding eens stukje te wandelen. Je hoeft echt niet hele dagen in bed te liggen, liever niet zelfs! Blijf vooral in beweging, maar belast je niet te veel.

De eerste dagen gaan je borsten zwellen, horen ze nog niet bij je en voelen zij hard aan. Dit is helemaal normaal. Ook zien we vaak dat de ene borst meer gezwollen kan zijn dan de andere, ook dit is normaal de eerste periode. Voordat alle zwelling weg is, ben je 3-6 maanden verder.

In principe mag je, als je je goed voelt en geen medicatie meer nodig hebt die je rij gedrag kunnen beïnvloeden, na 3-4 dagen weer auto rijden. Kun je na 10-14 dagen weer werken en mag je na 6 weken weer sporten. Na 2 weken mag je bij ons al enige sport beoefenen maar alleen in strikt overleg met onze fysiotherapeute. Het is voor veel vrouwen een hele opgave om 6 weken niets te doen en  dat is helemaal niet nodig!

Een week en 2 weken na de ingreep kom je bij ons op controle en gaan we je oefeningen uitbreiden. Na 6 maanden kom je eindcontrole.