Borstvergroting; vorm en volume!

Borstvergroting

Ik ben net terug van een 2-daagse masterclass borstvergroting bij professor Per Heden uit Stockholm. Hij is zo’n beetje een van de grootheden ter wereld op borstgebied. Het leuke en leerzame van zo’n masterclass is dat je met hem opereert en tot in de finesses over borstvergrotingen kan praten.

Per Heden is samen met John Tebbets en Charles Randquist de grondleggers van het concept dat bij een borstvergroting, volume secundair is aan de vorm. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar ik zal het uitleggen.

Ronde protheses

Tot 1993 waren er alleen maar ronde protheses. Dit betekent dat elke prothese dezelfde vorm heeft. Er werd een standaard ruimte gemaakt om een prothese te plaatsen, zonder vooraf de borst helemaal in te meten. Er werd zo alleen maar volume georienteerd geopereerd. Dit gebeurt echter nog steeds. Als er gezegd wordt dat tijdens de ingreep het volume en dus de maat van de prothese bepaald wordt, is er niet nagedacht over de breedte, lengte en dus vorm van de prothese. Er wordt louter aan volume gedacht. Dit is niet slecht, alleen een andere visie die Per Heden en ook ik hebben.

 Anatomische protheses

Het moderne concept is juist om met anatomische protheses zowel rekening te houden met de vorm als het volume. Afgelopen 2 dagen hebben we daar op hoog niveau met elkaar overgehad. Door de borsten goed in te meten, rekening te houden met huid en klierweefsel, breedte en lengte van de borst, schouders, borstkas, heupen, wordt de vorm van de prothese bepaald. Aan de hand van de maten van de prothese kom je op een bepaald volume. Hier is altijd een bandbreedte in en het juiste volume hangt weer af van de wensen van de cliënte. Dit is dus een beslissing die je met elkaar neemt, rekening houdend met wensen vorm en volume om een zo natuurlijk en proportioneel mogelijke vergroting te krijgen.

De ruimte die voor de prothese gemaakt wordt, moet wel precies gemaakt worden. Daarom tekenen we de maat van de prothese voor de ingreep helemaal in op de borst. Vraag daarom ook naar de ervaring van je plastisch chirurg. Per Heden doet zo’n 150-200 borstvergrotingen per jaar, Randquist 250 en ik doe er 200-250 per jaar.

Eisen operatiekamers

Wat wel opvallend was, dat de eisen die onze Inspectie voor Gezondheid stelt op operatiekamers, wel vele malen strenger zijn dan in Zweden. En maar goed ook.

Het waren leerzame en leuke dagen waarin we een hoop ervaring met elkaar hebben kunnen uitwisselen.