Cosmetische reclames krijgen waarschuwing

Vanaf deze zomer krijgen reclames voor cosmetische ingrepen, zoals borstvergroting of een botox behandeling, een waarschuwing. Dit heeft minister Schippers van Volksgezondheid deze week gemeld.

Rijksoverheid

Het kabinet wil dat mensen goed geïnformeerd zijn over mogelijke risico’s bij puur  cosmetische ingrepen en een weloverwogen beslissing nemen. Ook wil het kabinet mensen beter beschermen tegen onverantwoorde risico’s en beunhazen. De kwaliteit moet goed zijn en de behandelaren moeten goed opgeleid zijn. Zo mogen schoonheidspecialisten niet meer laseren. Alleen huidtherapeuten en bevoegde artsen mogen dit nog doen. Reclames moeten ook voldoen aan strengere eisen. Aanbiedingen en mensen overhalen om voor een bepaalde periode een ingreep te laten doen, mag niet meer. Op de site van de Rijksoverheid kun je hier meer informatie over vinden.

Waar kun je op letten bij een cosmetische ingreep?

Op internet kun je ongelooflijk veel informatie vinden. Daar begint tegenwoordig de eerste oriëntatie fase. Behalve een goed en veilig, vertrouwd gevoel met je plastisch chirurg en kliniek, is het ook belangrijk dat de specialist en kliniek voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen en keurmerken. Check bijvoorbeeld of de plastisch chirurg lid is van de NVPC, NVEPC. Is de kliniek KIWA gecertificeerd en heeft het een ZKN keurmerk? Ook kun je recensies op bijvoorbeeld Zorgkaart checken.