Houdbaarheid borstimplantaten

Er zijn veel verschillende merken en soorten borstimplantaten. Als je borstimplantaten overweegt of al hebt, is het belangrijk te weten hoe het zit met de houdbaarheid van de borstimplantaten.

Niet levenslang

Om wat voor merk of soort borstimplantaat het ook gaat, geen enkel borstimplantaat heeft een levenslange houdbaarheid en kan nu eenmaal onderhevig zijn aan slijtage. Maar dat wil niet zeggen dat ze altijd kapot gaan.

FDA goedgekeurde implantaten

De Amerikaanse Keuringsdienst van Waren (FDA) heeft in 1995 gesteld dat in Amerika alleen implantaten worden toegelaten die met grote klinische studies kunnen aantonen dat hun implantaten klinisch veilig zijn en dus niet meer ziektes veroorzaken dan vrouwen zonder implantaten.

FDA goedgekeurde implantaten zoals Mentor geven een levenslange garantie op productie fouten. Deze implantaten hoeven niet standaard elke 10-15 jaar vervangen te worden. Bij Mentor bijvoorbeeld is de kans op scheuren van de envelop (omhulsel) 9% in 10 jaar. Middels een echo maar veel beter met een MRI kan een implantaat goed gecontroleerd worden op een eventuele scheur.

Niet FDA goedgekeurde implantaten

Andere merken, zoals bijvoorbeeld Sebbin of Eurosiliconen, adviseren om elke 10-15 jaar uit voorzorg de implantaten te vervangen. Niet FDA goedgekeurde merken hebben wel een CE keurmerk, maar kunnen niet met grote langdurige studies aantonen hoe de implantaten zich houden na vele jaren. Daarom adviseren deze merken uit voorzorg vervanging van hun implantaten na 10 jaar, maar niet omdat ze dan allemaal kapot zijn.

Merk je als implantaten kapot zijn?

Als een watergevulde implantaat kapot is, zal de borst gelijk haar volume verliezen en weet je dat het implantaat kapot is.

Bij een siliconen gevulde implantaat is dat anders. Alle siliconen implantaten hebben sinds 1996 een cohesive gel. Deze gel blijft bij elkaar en is niet meer vloeibaar zoals dat vroeger was. Als er een scheur in de envelop van het implantaat is, blijft de siliconen gel  bij elkaar. Als reactie op de scheur kan er wel kapselvorming ontstaan of vormverandering, maar in 30% hoef je er niets van te merken.

Kun je testen of je implantaat intact is?

Ja, middels een echo of een MRI kan je je implantaten laten checken. In Europa adviseren wij dit alleen te doen als er klachten zijn. Dit omdat blijkt dat als alle vrouwen zonder klachten een echo of MRI laten maken het soms voorkomt dat de radioloog denkt dat het implantaat kapot is terwijl dat bij een hersteloperatie niet zo blijkt te zijn.

Ik adviseer vrouwen als zij graag een check willen hebben om zich aan te melden bij ons unieke MRI programma binnen Velthuis kliniek. Dit programma geldt alleen voor vrouwen die binnen Velthuis klinieken zijn geopereerd.

Uiteraard is het verstandig om je plastisch chirurg te raadplegen als je twijfelt.