Minimum leeftijd cosmetische ingrepen


In Nederland is de wettelijk vastgestelde minimum leeftijd voor een cosmetische ingreep 16 jaar. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), waar vrijwel alle plastisch chirurgen lid van zijn, hanteert echter een minimum leeftijd van 18 jaar, waarbij ouders tot 21 jaar ook schriftelijk toestemming moeten geven. En dit is niet voor niets.
De reden hiervoor is dat je lichaam volgroeit moet zijn en dat je in staat moet zijn een weloverwogen beslissing te nemen. Bij 16 jaar zijn borsten nog niet volgroeit en verrichten plastisch chirurgen geen borstvergroting. Dit in tegenstelling wat gesteld wordt in een misleidende stuk in de Telegraaf Vrouw van een cosmetisch arts die beweert ook meisjes van 16 jaar te opereren.
Demissionair minister Schippers heeft in april van dit jaar al voorgesteld om, net als de NVPC, een minimum leeftijd van 18 jaar te hanteren en deze wettelijk te laten vaststellen. Ook Angela Merkel heeft dit jaar een minimum leeftijd van 18 jaar voor niet medisch noodzakelijke ingrepen wettelijk laten vastleggen.

Naar aanleiding van dit onderwerp had ik vanmiddag een interview met Radio Noord Holland. Je kunt het hier terug luisteren. Het interview start op 16.42u, dan hoef je niet alles af te luisteren, alhoewel er hele leuke interviews bij zijn.

Ook zal er vanavond aandacht worden besteed over dit onderwerp in Nieuwsuur vanavond.