Onderzoek IGZ borstimplantaten

Wereldwijd zijn er 7-12 miljoen vrouwen met borstimplantaten. In Amerika mogen alleen door de FDA (Amerikaanse Keuringsdienst van Waren) goedgekeurde borstimplantaten worden gebruikt. Deze borstimplantaten moeten voldoen aan de meest strenge eisen en moeten periodiek in grote studies hun klinische veiligheid bewijzen. Alleen deze implantaten gebruiken wij in Velthuis kliniek.

De IGZ (Inspectie voor Gezondheid) in Nederland gaat nu naar een kleine maar hele specifieke groep vrouwen met allerlei verschillende merken borstimplantaten extra onderzoek doen het geen heel goed is.

Veiligheid borstimplantaten

Er is geen enkel product waar zoveel onderzoek naar wordt gedaan (en media aandacht krijgt) als naar borstimplantaten. De FDA en alle internationale Inspecties voor Gezondheid achten gebruik borstimplantaten veilig. Er is geen reden om dit beleid aan te passen. Vrouwen hoeven zich ook geen zorgen te maken.

In vele grote internationale studies onder duizenden vrouwen is er geen relatie aangetoond tussen borstimplantaten en borstkanker, auto-immuun ziektes of bindweefselziektes. Omdat er vele miljoenen vrouwen zijn met borstimplantaten zullen er zeker vrouwen zijn met ziektes, maar die komen niet vaker voor dan vrouwen zonder borstimplantaten.

Borstimplantaten iedereen aan te raden?

Nee, het is bekend dat bij vrouwen met een auto-immuun ziekte of die hier een genetische aanleg voor hebben, het plaatsen van wat voor soort implantaat dan ook, de ziekte kan verergeren. Dit is het zogenaamde ASIA syndroom. Het kan dus ook gaan om een knie of heup prothese, maar kan ook gebeuren na een vaccinatie.

Het is mijns inziens dan ook aan te raden bij deze specifieke groep vrouwen geen cosmetische borstvergroting te doen. Deze groep is echter zeldzaam als je je voorstelt dat Fibromyalgie bij 1128 op de 100.000 personen voorkomt en sclerodermie slechts 3 op de 100.000 mensen. De meeste vrouwen kiezen in overleg met hun internist toch alsnog voor de ingreep na samen afwegen risico’s.

Ook is bekend dat vrouwen met een auto-immuun ziekte èn een allergie, de kans groter is op het ASIA syndroom. Vrouwen met alleen een allergie hoeven zich geen zorgen te maken. Er is geen enkel onderzoek die hier ook maar enkele relatie bij aantoont.

Onderzoek IGZ

Alleen in Nederland loopt er al langer een onderzoek naar vrouwen met het ASIA syndroom. Ook is bekend dat bij deze groep vrouwen het verwijderen van het implantaat de ziekte in 50-70% van de gevallen doet verminderen. Aanleiding media aandacht is het obductie verslag van een zieke vrouw met MS die in 1985 het oude type borstimplantaten zonder cohesive gel had gekregen. Zij had diverse lichamelijke klachten en bleek na 11 jaar kapotte protheses te hebben, maar had al 4 jaar daarvoor al forse kapselvorming van haar borsten. Er zijn hierna weer nieuwe implantaten geplaatst. Zij bleek bij obductie verspreid in haar lichaam siliconen partikels te hebben. Dit is de enige vrouw wereldwijd waarbij dit is aangetoond.

Perspectief

Belangrijk is te vermelden dat de dame in kwestie het oude type implantaten met vloeibare siliconen had welke sinds 1996 niet meer gebruikt worden en waarvan toen ook al werd geadviseerd deze na 10 jaar te vervangen. Ook zij had een auto-immuun ziekte. Alleen in Nederland krijgt ASIA veel aandacht, in andere landen en vooral Amerika waar alleen FDA goedgekeurde implantaten gebruikt worden totaal niet.

In ons dagelijks leven worden wij überhaupt veel meer blootgesteld aan siliconen. Denk aan spenen die wij onze kinderen geven, lippenstift, water en noem maar op.

Tevredenheid

Er is vrijwel geen ingreep met zo’n hoge tevredenheid als een borstvergroting. Borstimplantaten zijn veilig geacht en onderworpen aan de strengste eisen. Het is heel belangrijk kritisch te blijven kijken naar wat voor product dan ook en de risico’s zo klein mogelijk te houden. De kans dat je ziek wordt van implantaten is echter kleiner dan geraakt worden door de bliksem. Laat je vooral goed voorlichten door je plastisch chirurg en lees de chirurgische bijsluiter voor borstimplantaten door.