Borstverkleining

Borstverkleining - Dr. Laura Zaal

Te zware borsten kunnen allerlei klachten geven: pijn in de rug, nek en schouders komen het meest voor. Daarnaast kunnen zware borsten u belemmeren in uw bewegingsvrijheid, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Wanneer de borsten ernstig uitgezakt of verslapt zijn, kan de huid onder de borsten gaan smetten. Allemaal redenen om een borstverkleining te willen ondergaan.

Consult

Tijdens het eerste consult komt alles aan de orde wat met de behandeling te maken heeft: welke methode voor u het beste is, welk resultaat u mag verwachten, de mogelijke risico’s en de nazorg. U krijgt altijd een eerlijk advies en duidelijke voorlichting over de behandeling en de periode erna.  Uw wensen en verwachtingen zal Laura uiteraard ook met u bespreken en aangeven of de ingreep aan die verwachtingen kan voldoen.

Behandeling

Een borstverkleining wordt altijd uitgevoerd onder narcose.  Het kan zijn dat u opziet tegen een narcose, vanwege het nare gevoel achteraf. Dan is het goed om te weten dat de Velthuis Kliniek met speciale narcosemiddelen werkt, die voorkomen dat u misselijk bent na de narcose.

Tijdens de operatie worden de borsten verkleind door huid en klierweefsel aan de onderkant weg te halen. Hierdoor ontstaat er een horizontaal litteken en een verticaal litteken. Tenslotte wordt de tepel naar boven verplaatst en vaak wordt daarbij het tepelhof verkleind. Daarbij ontstaat een litteken om de tepelhof. De behandeling duurt ongeveer anderhalf tot twee uur.

Na de ingreep

Na de operatie krijgt u geen drain. Een drain verhoogt de kans op infectie, maar verkleint de kans op een eventuele nabloeding niet. Velthuis Kliniek Hilversum biedt u de mogelijkheid om de avond na de ingreep te blijven overnachten. U kunt dan de volgende dag weer naar huis, maar u mag u niet zelf autorijden. Zorg er dus voor dat u iemand regelt die u naar huis kan brengen.

Napijn en herstel

De eerste vier weken na de ingreep adviseren wij u een stevige sportbeha te dragen. In het begin zijn uw borsten gezwollen en zijn er bloeduitstortingen. Deze trekken gemiddeld vanaf de derde dag na de behandeling geleidelijk weg. De hechtingen zijn oplosbaar, alleen een paar kleine knoopjes worden na 2 weken verwijderd. U kunt de eerste week het beste rust houden, geen zwaar lichamelijk werk verrichten en niet zelf autorijden.

Na twee weken kunt u uw dagelijkse bezigheden weer oppakken. Na gemiddeld zes weken kunt u weer zwaarder werk doen en gaan sporten.

Resultaat

Meteen na de ingreep is al duidelijk te zien dat de borsten veel kleiner van omvang zijn geworden. Het eindresultaat is pas 6 maanden na de operatie te beoordelen. Dit resultaat is echter niet altijd blijvend: in de loop der jaren kunnen uw borsten weer wat slapper worden. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat na een borstverkleining altijd littekens zichtbaar zullen blijven. Weliswaar trekken ze na verloop van tijd meer en meer weg, maar helemaal onzichtbaar worden ze nooit. Het gevoel in de tepel is vaak wat minder, maar komt na verloop van tijd bijna altijd weer terug.

Risico’s en complicaties

Net als bij de meeste chirurgische ingrepen bestaat het risico van een infectie, gestoorde wondgenezing of een nabloeding, vooral bij mensen die roken. Daarom raden we u dringend aan om 3 weken voor de ingreep te stoppen, en ook 3 weken na de ingreep niet te roken. Het ongemak van zwelling, roodheid van de littekens en bloeduitstortingen is van tijdelijke aard.

Andere risico’s zijn gevoelloosheid van de tepels, een verminderd vermogen of soms zelfs onvermogen tot het geven van borstvoeding, gedeeltelijk verlies van de tepel (partiële tepelnecrose) en de vorming van hypertrofische (= sterk verdikte) littekens. U moet er rekening mee houden dat de borsten niet altijd volledig symmetrisch zullen worden.

Kosten

Een borstverkleining wordt meestal vergoed door uw zorgverzekeraar. Informeer bij uw zorgverzekeraar voor de voorwaarden.

Relevante berichten

 • Controles borstprotheses

  8 maart 2017

  Heeft u borstprotheses? Dan adviseren wij vrouwen 10 jaar na hun borstvergroting een echo te laten maken, ook als u geen klachten heeft….

 • Borstverkleining in Mooj magazine

  6 maart 2017

  De tweede editie van Mooj Magazine is online! Het digitale magazine staat nu volledig in het teken van borstverkleiningen. Mooj Magazine is het…

 • Nieuw; borstvergroting behandel app

  7 februari 2017

  Samen met Velthuis kliniek heb ik een persoonlijk behandelplan app voor borstvergroting gerealiseerd. Deze app biedt op efficiënte wijze alle informatie omtrent de…

 • Houdbaarheid borstimplantaten

  11 november 2016

  Geen enkele borstimplantaat kan een levenslange houdbaarheid beloven. FDA goedgekeurde implantaten hoeven niet elke 15 jaar vervangen worden, maar wel goed gecontroleerd te…

 • Onderzoek IGZ borstimplantaten

  17 september 2016

  Wereldwijd wordt door alle Inspectie voor Gezondheid het gebruik van borstimplantaten veilig geacht. Er zijn 5-10 miljoen vrouwen met borstimplantaten. De IGZ wil…

Send this to a friend