Registratie borstimplantaten januari 2015

Registratie borstimplantaten in januari 2015

Na een succesvolle testfase waar ik voor Velthuiskliniek aan heb mee gedaan, gaat in januari 2015 de landelijke registratie van borstprotheses van start. Plastisch chirurgen, die lid zijn van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), zullen in dit systeem alle borstimplantaten die zij plaatsen verplicht registreren. Registratie van medische en technische gegevens van borstprotheses heeft als doel de veiligheid en kwaliteit te verbeteren voor vrouwen die een borstreconstructie na bijvoorbeeld borstkanker of borstvergroting hebben ondergaan. Bovendien kan het systeem slecht functionerende protheses vroegtijdig signaleren.

Internationaal voorloper!

De NVPC heeft in samenwerking met het ministerie van VWS, internationale beroepsverenigingen van plastische chirurgie en fabrikanten het registratiesysteem ontwikkeld. Voor een sluitende registratie is het belangrijk dat het ministerie van VWS de registratie verplicht stelt voor de door de wetenschappelijke verenigingen geaccrediteerde registers. Momenteel kan de NVPC deze verplichting alleen opleggen aan plastisch chirurgen aangesloten bij de NVPC. Borstimplantaten, die bijvoorbeeld voor borstvergrotingen geplaatst worden door andere artsen, worden vanaf januari nog niet verplicht geregistreerd. Het ministerie van VWS werkt aan een verplichtstelling (bij wet) voor iedereen die implantaten plaatst bij patiƫnten. Patiƫnten die borstimplantaten geplaatst krijgen door plastisch chirurgen worden automatisch geregistreerd. Als zij niet in het register opgenomen willen worden is het mogelijk voor hen om bezwaar aan te tekenen.

Velthuis kliniek registreerde altijd al

Goed om te weten dat alle borstimplantaten al jarenlang binnen Velthuiskliniek worden geregistreerd. In onze interne database kunnen wij precies traceren wie welke prothese heeft. De landelijke verplichte registratie zal er nu voor zorgen dat alle borstimplantaten binnen en buiten Velthuiskliniek worden geregistreerd.

Bronvermelding; persbericht NVPC