Tumescente liposculpture; techniek van voorkeur in Amerika


Volgens cijfers van de Amerikaanse vereniging voor plastische chirurgie (ASAPS), hebben Amerikaanse plastisch chirurgen een sterke voorkeur voor de tumescente liposculpture en zijn de non invasieve technieken zoals de laser, mesotherapie minst populair.
In het onderzoek onder bijna 500 plastisch chirurgen, heeft maar liefst 93% veel ervaring (50-100 liposucties per jaar) met de tumescente techniek, 13% met laser en maar 5% met mesotherapie

Volgens de schrijver van dit onderzoek, dr. Jamid Ahmad, laat het onderzoek zien dat Amerikaanse plastisch chirurgen kiezen voor een methode waarmee het meeste ervaring is, het beste onderzoek naar is gedaan en een bewezen veiligheid heeft. Hij verwacht dat in de toekomst mogelijk een verschuiving kan optreden naar nieuwere methodes (Zeltiq, Bodytite) als deze hun veiligheid en hun lange termijn resultaten duidelijk hebben bewezen.

Nederland
Dit onderzoek weerspiegelt denk ik goed de mening van Nederlandse plastisch chirurgen. Voordat wij met nieuwe methodes beginnen, die eigenlijk altijd door de bedrijven zeer goed in de markt worden gezet, vinden wij het heel belangrijk dat er gedegen wetenschappelijke gegevens zijn over veiligheid en risico’s, en dat er goede en stabiele resultaten op lange termijn zijn.

Er komen steeds meer technieken die ook een huidverstrakking zouden geven. Tot nu toe zien wij dat die verstrakking zeer minimaal is of slechts voor korte duur. Zie ook bijvoorbeeld blog van dr. Peter Velthuis over de Zeltiq techniek. dr. Peter Velthuis en ik houden de ontwikkelen scherp in de gaten en gaan ook naar verscheidende workshops om ons te verdiepen in de nieuwere technieken. In juni ga ik bijvoorbeeld naar een workshop over de BodyTite. Aangezien dr Velthuis een expert is op gebied van lasers en huidverstrakking, is het heel goed om beiden naar verschillende aspecten van zo’n techniek te kijken. Wij houden u op de hoogte.