Wordt een borstvergroting vergoed?

borstvergroting vergoed?

Vergoeding

Een borstvergroting wordt helaas niet vergoed door de verzekeraar. Al sinds 1 januari 2006 hanteren de overheid en ziektekostenverzekeraars nieuwe polissen en regels ten aanzien van plastisch chirurgische ingrepen. ¬†Alleen in uitzonderlijke gevallen wil de ziektekostenverzekeraar (een deel) van de kosten dragen. Dit is alleen als u meer dan 2 cupmaten verschil heeft ¬†in uw borsten. In de jaren ’90 golden psychische problemen en je niet vrouwelijk voelen door weinig borstvorming nog als indicatie voor vergoeding, maar dat is dus allang niet meer zo. U moet er dus vanuit gaan dat u de operatie zelf moet betalen.

Nu zult u wellicht verhalen hebben gehoord dat sommige vrouwen het plaatsen van een prothese wel vergoed hebben gekregen. Het is belangrijk dat u het verschil weet tussen een borstvergroting en een borstreconstructie. Bij een borstvergroting gaat het om een cosmetische verfraaiing van de borst. Bij een borstreconstructie gaat het om het herstellen van de natuurlijke vorm van de borst na bijvoorbeeld wegnemen van borstkanker. Een borstreconstructie wordt gezien als een medisch noodzakelijke ingreep, dit wordt dus wel vergoed door de ziektekostenverzekeraar.

Vergoeding kapselvorming

In 2-5% van alle borstvergrotingen kan op den duur een kapselcontractuur ontstaan. Dit wil zeggen dat er te veel kapsel (een goedaardige bindweefsellaag) gevormd is waardoor de borst pijn kan gaan doen en van vorm verandert. Wanneer dit het geval is, vergoeden tot op heden (!) de meeste ziektekostenverzekeraars het verwijderen van het kapsel. We noemen dit met een moeilijk woord capsulectomie. U moet dan wel aanvullend verzekerd zijn. Het plaatsen van nieuwe protheses, en dus de kosten hiervan, wordt echter weer niet vergoed.

Vergoeding echo/mammogram

Wanneer er om wat voor reden dan ook een aanvullend onderzoek gedaan moet worden van uw borsten, bijvoorbeeld een echo of mammogram, dan zal de ziektekostenverzekeraar dat vergoeden. Dit omdat er dan weer een medische noodzaak voor is. U moet dan wel een verwijsbrief hiervoor hebben van uw huisarts.

Het is altijd goed om vooraf goed te informeren bij uw ziektekostenverzekeraar wat wel en wat niet vergoed wordt, zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan.