Zweten van siliconen borstimplantaten en ASIA syndroom

Siliconen borstimplantaten worden al zo’n 50 jaar wereldwijd gebruikt voor borstvergroting of borstreconstructie. Volgens de Dutch Breast Implant Registry (DBIR) worden er jaarlijks ruim vijftienduizend borstimplantaten geïmplanteerd. Er zijn enkele miljoenen vrouwen met een siliconen borstimplantaat wereldwijd. De laatste jaren zijn er bezorgde en verontrustende geluiden te horen over de gevolgen van het hebben van een siliconen borstimplantaat. Zo zijn er vrouwen die ernstige gezondheidsproblemen toeschrijven aan hun borstimplantaten. Al vele jaren wordt er wereldwijd zeer veel onderzoek gedaan naar siliconen borstimplantaten. Tot op heden kan er in internationale wetenschappelijke artikelen en onderzoeken geen verband worden aangetoond tussen die klachten en het hebben van siliconen borstimplantaten. In de media worden er een aantal zaken door elkaar gebruikt. Ik bespreek ze in deze blog voor je.

ASIA syndroom

Het is bekend dat alles wat je in het lichaam plaatst, je auto-immuun systeem negatief op kan reageren mits je daar genetisch gevoelig voor bent. Dus het plaatsen van een spiraaltje, pacemaker, vaccinatie, knie/heupprothese maar ook een borstimplantaat. Dit staat los van wel of geen siliconen, wel of geen scheur/ruptuur in je implantaat, los van het merk. Deze mensen kunnen allerlei klachten krijgen zoals vermoeidheid, gewrichten- en spierklachten etc. We weten ook dat als je dit agens (vreemd lichaam) weghaalt, in 50-70% de klachten weer weggaan. Er is helaas geen test om dit aan te tonen, het is een diagnose per exclusionem, oftewel, je zoekt al het andere uit en als daar niets uitkomt, kan het ASIA zijn.

Zweten siliconen borstimplantaten?

Ja, siliconen borstimplantaten zullen zweten en siliconen moleculen kunnen migreren naar het lichaam. Door de huidige cohesive gel borstimplantaten gebeurt dit wel vele malen minder dan met de vroeger gebruikte vloeibare siliconen borstimplantaten. Er zijn echter nog zeer veel andere expositie bronnen van siliconen zoals make-up, water, spenen die wij onze kinderen geven, maar ook in voedingsmiddelen. Zo zit er in koemelk 10x zoveel siliconen als in moedermelk van vrouwen met borstimplantaten en babymelkpoeder zit zelfs 100x zoveel siliconen. Daarnaast zijn er studies die laten zien dat concentratie siliconenmoleculen in bloed van vrouwen zonder borstimplantaten en met intacte en gescheurde borstimplantaten niet verschillen!

Wat zijn de schadelijke gevolgen van het zweten?

De mogelijk schadelijke gevolgen van zweten is echter wetenschappelijk niet vastgesteld. Er kan bijvoorbeeld wel een goedaardige lymfeklierontsteking ontstaan. De mate van zweten hangt af het type en leeftijd borstimplantaat. Er zijn wel testen bij muizen gedaan waarbij siliconen deeltjes zijn ingespoten en die bleven op hun plek zitten zonder gevolgen. Je moet het zweten ook als een heel dun aftreksel van het siliconen zien, als een dun olielaagje wat je op bijvoorbeeld op verwarmde soep ziet. Tegenwoordig zijn de siliconen partikels in de implantaten veel groter waardoor zij lastiger kunnen migreren en is het omhulsel van het implantaat veel geavanceerder en bestaat tegenwoordig wel uit 5 lagen.

Worden er meer borstimplantaten verwijderd in Nederland?

Van de bijna 38.000 borstimplantaten die in de DBIR zijn geregistreerd en vanwege cosmetische redenen geplaatst zijn, is 1% gereviseerd/verwijderd en van de 1% ging het in 2% vanwege niet objectiveerbare gezondheidsklachten. Het waren in totaal 8 borstimplantaten.

 

Overweeg je een borstvergroting, laat je dan goed informeren tijdens een consult bij een plastisch chirurg. Ik leg je er graag meer over uit waarbij een persoonlijk advies en perfect fit zeer belangrijk zijn.