Buikwandcorrectie

Algemeen

Zwangerschappen, gewichtsverlies, veroudering: de huid op de onderbuik en maag kan door verschillende oorzaken slap en uitgerekt zijn. Met behulp van een buikwandcorrectie (ook wel abdominoplastiek of buikwandplastiek genoemd) kan dit hersteld worden.

Bevindt het teveel aan huid zich alleen onder de navel, dan kan er volstaan worden met een mini-buikwandcorrectie. Is de buikwand in zijn geheel verslapt, dus ook de huid en de spieren boven de navel, dan is een totale buikwandplastiek de beste oplossing. Bij deze ingreep wordt het huidoverschot verwijderd en de navel naar boven verplaatst. Een buikwandcorrectie is een grote ingreep waarvoor u een nacht in onze kliniek moet blijven.

Voordat u een buikwandcorrectie overweegt moet u zich goed realiseren dat u altijd met littekens te maken zult krijgen. Het litteken loopt dwars over de onderbuik van de ene heup tot aan de buitenkant van de andere heup. De navel wordt opnieuw ingehecht, zodat rond de navel ook een litteken ontstaat.

Uiteraard zorgt Laura ervoor dat de littekens zoveel mogelijk binnen de ‘bikini-grens’ gehouden worden.

Een buikwandplastiek kan u een beduidend plattere buik geven. Maar deze ingreep is geen oplossing tegen overgewicht. Bent u te zwaar, dan is het verstandig om voor de operatie eerst af te vallen. Het resultaat van de operatie zal daarna aanzienlijk beter zijn.

Consult

Tijdens het eerste consult komt alles aan de orde wat met de behandeling te maken heeft: welke methode voor u het beste is, welk resultaat u mag verwachten, de mogelijke risico’s en de nazorg. U krijgt altijd een eerlijk advies en duidelijke voorlichting over de behandeling en de periode erna.

Tijdens dit consult bekijk ik of u een geschikte kandidaat bent voor een buikwandcorrectie. Laura zal ook vragen wat uw wensen en verwachtingen zijn. Zij kan dan aangeven of de ingreep aan die verwachtingen kan voldoen. En ook of een combinatie met een andere behandelmethode een optie kan zijn.

Laura laat ook verschillende operatie resultaten zien tijdens het consult.

Behandeling

Een buikwandplastiek wordt altijd uitgevoerd onder narcose. Er wordt een licht gebogen horizontale snede boven de schaamheuvel gemaakt. Het overtollige huid wordt verwijderd terwijl de navel op de onderliggende spierlaag blijft vastzitten. Laura hanteert een speciale techniek waarbij zoveel mogelijk lymfvaten gespaard worden en het wondoppervlak zo beperkt mogelijk gehouden wordt om uw kans op complicaties zo klein mogelijk te houden.

De uitgerekte buikspieren worden, indien nodig, ook weer aan elkaar gehecht om een mooie platte buik te krijgen. De overtollige huid en het teveel aan vet worden verwijderd en de navel wordt op een nieuwe plaats ingehecht. De behandeling duurt ongeveer 2 uur.

Na de ingreep

Wanneer u bijkomt uit de narcose kunt u zich slap en moe voelen. De reacties op de narcose verschillen per individu maar omdat de Velthuis Kliniek met speciale narcosemiddelen werkt, is de kans op misselijkheid een stuk kleiner. Na de operatie is het litteken verbonden en ligt u met gebogen heupen in bed. Dat is nodig om de spanning op de wondranden te verminderen.

U verblijft de nacht na de ingreep onder gespecialiseerde verpleging in de kliniek. U kunt dan de volgende dag weer naar huis, maar u mag niet zelf autorijden..

Napijn en herstel

Na de operatie heeft u waarschijnlijk niet veel pijn, maar als het nodig is krijgt u pijnstillers. Doordat uw buikspieren opnieuw aan elkaar zijn gezet, kunt u na de operatie pijn en ongemak hebben bij hoesten, lachen en persen.

De eerste twee weken na de operatie heeft u tijd en rust nodig om te genezen. U kunt in die tijd het beste rust houden, en mag in ieder geval geen zwaar lichamelijk werk verrichten. Na twee weken kunt u uw dagelijkse bezigheden weer oppakken en na zes weken kunt u weer zwaarder werk doen en gaan sporten. Ook na deze ingreep adviseert Laura bindweefselmassages te ondergaan. Het vocht en harde plekken welke na de ingreep zullen ontstaan, zullen beduidend sneller verdwijnen en het resultaat ten goede komen. Ook het litteken dient behandeld te worden voor een fraaier en beter resultaat.

De eerste maanden kunnen de littekens nogal vurig van kleur zijn. Hierna zullen ze meer en meer de kleur van de huid aannemen en minder zichtbaar worden. Het is belangrijk om de littekens gedurende het eerste jaar na de ingreep niet aan de zon bloot te stellen. Door de zon kunnen ze ‘inbranden’ en daardoor blijven ze meer zichtbaar. Houd de littekens bedekt of smeer ze in met een zeer hoge beschermingsfactor.

Een eindresultaat mag u eigenlijk pas na een jaar verwachten.