Er zijn verschillende redenen om borstimplantaten te verwijderen. Zo kunnen leeftijd en toename eigen borstweefsel (bij toename gewicht) een reden zijn, maar ook dat je andere wensen hebt met je borsten of dat je klachten hebt. Uit onderzoek blijkt dat in minder dan 1% van de vrouwen die geregistreerd staan in de DBIR (Dutch Breast Implant Register) hun borstimplant laten verwijderen vanwege onbegrepen lichamelijke klachten en vermoeden BII (Breast Implant Ilness).
Consult
Tijdens een consult wordt uitleg gegeven over de mogelijkheden om je borsten eventueel te kunnen verfraaien na verwijderen van de borstimplantaten. Met een 3D simulatie kan Laura laten zien hoeveel eigen weefsel je grofweg overhoudt. Indien er sprake is van te veel hanging van je borsten kan er tijdens dezelfde operatie ook een borstlift worden gedaan, eventueel ook met lipofilling.
Verzekerde zorg
Het verwijderen van borstimplantaten wordt vergoed door de zorgverzekeraar indien er een scheur in het implantaat is aangetoond op een echo of mri scan. Of als er sprake is van een kapselcontractuur (je borst is zichtbaar vervormd en je hebt pijnklachten). Of als een internist vermoedt dat er sprake is van BII (breast implant ilness). Eventuele aanvullende behandelingen zoals een borstlift of lipofilling worden niet vergoed.
Wel of niet weghalen van het kapsel
Er is in op social media veel discussie over het volledig weghalen van het kapsel. Je klachten zouden dan sneller verdwijnen. Tot nu toe is daar echter geen sprake van in de wetenschappelijke literatuur, maar zien we juist meer schade. In maar liefst 3% van de gevallen kan je zelfs een klaplong krijgen als je al het kapsel van je ribbenkast weghaalt en zien we meer onregelmatigheden en slapte in de borsten maar geen significant verschil in verbeteren van klachten. Alleen harde stukken worden uiteraard wel verwijderd.