Schaamlipverkleining

De schaamlipcorrectie is een steeds vaker voorkomende behandeling – hoewel er relatief nog weinig over wordt gesproken. Er zijn steeds meer vrouwen die zich storen aan de vorm of de grootte van een of beide kleine schaamlippen. Wanneer de kleine schaamlippen een aantal centimeters buiten de grote schaamlippen uitsteken, kan dat pijn of ongemak geven bij dagelijkse bezigheden zoals fietsen, paardrijden of tijdens het vrijen. Het afwijkende uiterlijk van de schaamlippen kan ook schaamte veroorzaken

Bij een schaamlipverkleining (ook wel labiareductie genoemd) wordt overtollig schaamlipweefsel weggehaald.

Tijdens het eerste consult komt alles aan de orde wat met de behandeling te maken heeft: welke methode voor u het beste is, welk resultaat u mag verwachten, de mogelijke risico’s en de nazorg.

Behandeling

Een schaamlipcorrectie wordt meestal onder plaatselijke verdoving of sedatie uitgevoerd. Tijdens de operatie wordt het teveel aan slijmvlies van de kleine schaamlippen verwijderd, zodat deze weer kleiner worden dan de grote schaamlippen. Het resterende slijmvlies van de kleine schaamlippen wordt gehecht met dun oplosbaar hechtdraad dat niet verwijderd hoeft te worden. De behandeling duurt gemiddeld een 45 minuten.

Na de ingreep

Door het behandelde gebied direct goed te koelen zal de zwelling die na de ingreep optreedt verminderen. De dag na de ingreep mag u gewoon douchen. Een (heet) bad wordt afgeraden tot de hechtingen weg zijn, omdat dit de zwelling kan versterken.

Wij raden u aan minimaal een week rust te houden, maar normale beweging is juist bevorderlijk voor het genezingsproces. Doordat de schaamlippen zo goed zijn doorbloed, geneest de wond zeer snel.

De meeste vrouwen gaan na enkele dagen weer aan het werk. Wij raden u aan de eerste twee weken seksueel contact te vermijden.

Een week na de behandeling komt u terug naar de kliniek voor wondcontrole, en na drie maanden komt u op eindcontrole.

Resultaat

Doordat de schaamlippen goed doorbloed zijn, geneest de wond erg snel. De huid wordt met een oplosbare hechtdraad gehecht. De littekens zijn na enkele maanden nauwelijks meer zichtbaar. De huid rondom de clitoris mogen wij niet inkorten.

Risico's en complicaties

Net als bij de meeste chirurgische ingrepen bestaat het risico van een infectie, gestoorde wondgenezing of een nabloeding. Dit zien we echter zeer weinig. Het ongemak van zwelling en bloeduitstortingen is van tijdelijke aard.